Tehnologie

 

• Ce inseamna IPTV?

IPTV sau Televiziunea IP presupune transmiterea semnalului TV cu o inalta calitate a imaginii si sunetului, via protocoalele de comunicare de Internet (IP), direct pe ecranul televizorului. IPTV nu este acelasi lucru cu televiziunea transmisa prin Internet (sau televiziunea on-line).

Aceasta noua experienta in domeniul audio-vizualului este transmisa printr-o conexiune de banda larga folosind o retea de fibra optica, direct catre televizoarele clientilor, prin intermediul unui Set Top Box (si nu a unui computer). Termenul de tehnologie "lean-back" este folosit pentru IPTV in comparatie cu tehnologia "lean-forward" pe care o implica folosirea unui computer pentru vizualizarea programelor TV pe Internet.

•  Ce tehnologii sunt implicate?

MPEG-2 este cel mai popular sistem de codare video (codec) folosit in industria TV, dar nu si cel mai eficient in cazul IPTV. Serviciile folosite in prezent au dovedit ca MPEG-2 poate fi folosit cu success in transmisiunile de banda larga. Noul standard MPEG-4 AVC (H.264) reduce in mod substantial cerintele de banda, permitand astfel sistemelor IPTV sa transporte mai multe canale in standard definitie (SD) si inalta definitie (HD).

 •  Ce este FTTH?

FTTH sau Fiber-To-The-Home face referinta la cablul de fibra optica ce inlocuieste cablul de cupru folosit in serviciile clasice de cablu. Conexiunea FTTH este mult mai performata deoarece poate transporta cu mare viteza cantitati foarte mari de date precum cele de date si fluxuri video, direct catre cutia terminala aflata in locuinta clientului. Cablurile de fibra optica sunt constituite din fire de sticla foarte subtiri care pot transporta date la viteze care depasesc 2.5 Gbps.

• Ce este un Set Top Box (STB)?

Un Set Top Box (STB) este un dispozitiv care permite folosirea televizorului drept o interfata intre utilizator si Internet si, de asemenea, permite acestuia sa primeasca si sa decodeze semnale video digitale (DTV). Set Top Box-urile DTV mai sunt numite si receptoare (receivere).

• Ce echipamente folosim?

STB-urile folosite de catre iNES GROUP sunt  model Yuxing - YX-6916A

- Creat pentru decodarea HD AVC/MPEG-2/VC-1 video si audio pe retea IP

- Suport PIP simultan HD + SD

- Conversie up/down a formatului imaginii (16:9 to 4:3 to 16:9)

- AAC in DtS 5.1 sau AC3+ in AC3

- Port USB 2.0

- Interfata Ethernet (RJ45) de 10/100Mbps

- Iesire video (RCA)

- Iesire audio optica